воскресенье, 8 мая 2011 г.

Турция: рынок частных услуг безопасности 3 млрд. долл. США.

По данным МВД по состоянию на январь 2011 года в Турции имелось 210 тысяч частных служб безопасности.





3 Milyar dolarlık özel güvenlik pazarı

İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2011 yılı Ocak ayı itibariyle Türkiyede 210 bin özel güvenlik personeli bulunuyor.

Özel güvenlik elemanlarının sayısı, 232 bin kişilik polis teşkilatına geçti. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2011 yılı Ocak ayı itibariyle Türkiye’de 210 bini bin özel güvenlik personeli bulunuyor. Türkiye’de 2004 yılından, geçen yılın Aralık ayı sonuna kadar faaliyet izni alan 1270 özel güvenlik şirketi ile özel güvenlik elemanı yetiştiren 712 eğitim kurumu bulunuyor.

Özel güvenlik elemanı çalıştırmak için şu ana kadar izin alan 46 bin 688 kurum-kuruluş var.

YATIRIM YAPILMAYA AÇIK BİR SEKTÖR

Özel güvenlik sektörü, üç milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Türkiye’de Özel Güvenlik Hizmetlerine ilişkin yasa, 7 Ekim 2004’te yürürlüğe girdi. Yasaya göre özel güvenlikçi olabilmek için İçişleri Bakanlığı’nın düzenlediği sınavı başarmak gerekiyor. Adayları sınava hazırlayan özel güvenlik okullarında üç hafta süren eğitimde 120 saat ders veriliyor. Lise mezunu olmayanlar, silah taşıyamıyor. Özel güvenlik halen Jandarma, TSK ve Emniyet’ten sonra dördüncü güç oldu. Hava meydanları ve kamu kuruluşlarını da artık özel güvenlikçiler koruyor.

134 ÜLKENİN ASKER SAYISINDAN FAZLA

Türkiye’nin 200 bini geçen özel güvenlik elemanı sayısı, 134 ülkenin asker sayısından daha fazla durumda. İşsizlere iş kapısı olan özel güvenlik sektörü ve istihdama önemli katkılar sağlıyor. Bu rakam aralarında Polonya, Kanada, Bulgaristan, Portekiz, Ukrayna, Arjantin, Kanada gibi ülkelerin de yer aldığı 134 ülkenin asker sayısından fazla. Avusturya, Belçika, Portekiz ve Çek Cumhuriyeti’nin asker sayılarının toplamı Türkiye’nin özel güvenlik elemanı sayısına ulaşamıyor.

BANKA SOYGUNLARINI ÖNLEMEK İÇİN ÇIKARILMIŞTI

Başlangıçta kamuya ve özel sektöre ait bazı kuruluşların güvenliği 1981 yılında çıkarılan 2495 sayılı yasa ile sağlanmıştı. Bu yasa kapsamına giren kuruluşlar kendi bünyelerinde “Güvenlik Teşkilatları”nı kurarak bu ihtiyacı karşılıyorlardı. Ancak bu uygulama da dünyada ve ülkemizde hızla artan nüfus ve suç oranları nedeniyle yeterli olmamaya başladı. Böylece ; 1989-1990 yıllarında Türkiye’de Özel Sektörde ilk güvenlik şirketleri kuruldu. Bu oluşumlar güvenlik hizmeti sektöründe yeniden yapılanma ihtiyacını gündeme getirmiş ve nihayet kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki özel güvenlik hizmetlerinin yerine getirilmesine ilişkin esas ve usulleri belirlemek maksadıyla 10 Haziran 2004 tarihinde 5188 sayılı “Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun” yürürlüğe girdi.

AB’DE 1.7 MİLYON ÖZEL GÜVENLİK ORDUSU VAR

GÜSOD Başkanı Ünver, Avrupa Güvenlik Servisleri Konfederasyonunun (CoESS) rakamlarına göre 28 Avrupa ülkesinde, yaklaşık 50 bin Özel Güvenlik Şirketi`nde 1,7 milyon özel güvenlik görevlisi istihdam edildiğini belirtti. CoESS` in rakamlarına göre Türkiye, İngiltere` den sonra en fazla özel güvenlik görevlisi, istihdam eden ülke. Avrupa Özel Güvenlik Sektörü`nde yıllık 15 milyar euro civarında bir ciro oluşmakta. Ünver, Türkiye` de istihdam edilen özel güvenlik elemanı sayısının büyüklüğüne rağmen Avrupa da ki emsalleri ile karşılaştırıldığında oluşan ciro miktarının hayli düşük olmasının sebebinin ülkemizde uygulanan düşük ücret politikasından kaynaklandığını sözlerine ekledi.

KISA ZAMANDA AB’YE GİRDİ

GÜSOD Güvenlik Servisleri Organizasyon Birliği Derneği Başkanı O.Oral Ünver`in verdiği bilgiye göre özel güvenlik yasasının çıkışı ile yıllara göre Özel Güvenlik Şirketi ve Özel Güvenlik Eğitim Kurumu sayılarında büyük bir artış görülüyor. GÜSOD 2000 yılında Avrupa Güvenlik Konfederasyonu’na (CoESS) Katılımcı Üye (Associated Member) oldu. AB üyesi olmayan ülkelere tanınan bu üyelik türünde olanağını çok iyi kullanan Dernek, güvenlik konusunda Avrupa çapında sitayişle karşılanan çabaları sonucu, Konfederasyon’un Tüzüğüne değişiklik yapılmasını sağlayarak 28 Ocak 2004’te Brüksel’deki CoESS Yönetim Kurulu’nda tüm diğer AB üyesi ülkelerle eşit statüde tam üyeliğini (Active Member) kabul ettirdi. Türkiye AB’ye üye olamadan AB’ye giren ilk sektör güvenlik sektörü oldu.

Источник: www.medyarazzi.com

Комментариев нет:

Отправить комментарий